επιλογή γλώσσας

➤ CHOOSE your Language ↓↓ Sprache WÄHLEN ↓↓ ВЫБЕРИТЕ свой язык ↓↓ ОБЕРІТЬ свою мову ↓↓CHOISISSEZ votre langue ↓↓ ➤ CHOOSE your Language ↓↓ ELIGE tu idioma ↓↓ 选择你的语言 ↓↓ 選擇你的語言 ↓↓ Scegli la tua LINGUA ↓↓ ➤ CHOOSE your Language ↓↓ اختر لغتك ↓↓ Dilinizi seçiniz ↓↓ अपनी भाषा चुनें ↓↓ زبان خود را انتخاب کنید ↓↓ ➤ CHOOSE your Language ↓↓ ZGJIDHni gjuhën tuaj ↓↓ ИЗБЕРЕТЕ вашия език ↓↓ 言語を選んでください ↓↓ בחר את השפה שלך ↓↓..

LANGUAGE SELECTION ↓↓ SPRACHAUSWAHL ↓↓ CHOIX DE LA LANGUE ↓↓ SCELTA LINGUA ↓↓ ВЫБОР ЯЗЫКА

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑ, Ιστορία και Μέλλον.

Προς εΒΡΩDΑΜΙΤΙΣΣΕΣ και εΒΡΩDΑΜΙΤΕΣ 
Πρόκληση για (όχι… σοβαρή) συζήτηση
ΘΕΜΑ: “Δήμου Ευρώτα, Ιστορία και Μέλλον ”


«Δήμος Ευρώτα, ο Ηγέτης Δήμος της Λακωνικής»!
Χωρίς τον μεγαλοϊδεατισμό, αγελαίοι οι πολίτες και αγέλες οι λαοί, οι πολίτες άσημοι και οι λαοί…παρακατιανοί!
    Ο σκοπός μας, εδώ, είναι ιστορικός και διδακτικός. Για να μην ξεχνάνε οι… παλαιοί και, από τα… κατορθώματα των παλαιών, να διδάσκονται οι νεώτεροι!
   Μην ψάξουμε και καταγράψουμε τα φαιδρά της ιστορίας των επιμέρους Κοινοτήτων και, αργότερα, των επιμέρους Δήμων, που συνιστούν, πλέον, τον Δήμο Ευρώτα. Οι… πλάκες, δημόσιες ή εν στενώ, έγιναν όταν γινόντανε και τις απόλαυσαν όσοι τις… απήλαυσαν!

    Τελικά, δεν προκρίθηκε η ιστορική ονομασία της ευρύτερης περιοχής, για την επωνυμία του Δήμου. Για την ιστορία της υποθέσεως, η ονομασία έπρεπε να περάσει από διαιτησία! Έγραφε, φίλος τις, « …από αγραμματωσύνη ημών των ελονονοσούντων και για τα πρωτεία, ανίκανοι να κλείσουμε μια ιστορία μωρίας, που ταλάνισε το παρελθόν του τόπου μας και έγραψε ανεπανάληπτα ιστορήματα βλακείας, δεχθήκαμε να παλέψουν, άνευ λόγου, το Έλος του Δήμου των ελών του Ντουραλιού με τον, φράγκικα ακουγόμενον, Μυχόν του Έλους της Σκάλας, να ξεπεράσουμε, ακόμη και τον Μίνωα του Έλους, τον Μενέλαον και να δώσουμε την φώτιση στον… νονόν μας και, για… ψυχοθεραπεία, να πολιτιγραφηθούμε... Βρονταμίτες!*».

      Δήμος Ευρώτα, λοιπόν, και… ηρεμήσαμε! Δεν ακούστηκε κίχ!
   Πάντως, εδώ που τα λέμε, ο Δήμος μας απέκτησε ένα όνομα - διεθνές διαβατήριο και μία άριστη… συστατική επιστολή, μαζί! Τα υπόλοιπα, για την προοπτική και το μέλλον του Κοινού του Δήμου, είναι μία καθαρά… δική μας υπόθεση!
     Και επειδή ευκολότερο φαίνεται να στήσουμε τα νέα μας ιδεολογήματα, να ξεκινήσουμε, αν… τσιμπήσουν, να πούμε τις κουβέντες μας με τους σημερινούς Σπαρτιάτες και, μετά, αν δεν μπορούμε να το… μπαλώσουμε, να σβήσουμε από την Χάρτα του Ρήγα το εξωφρενικό εκείνο, «εδώ έζων οι Είλωτες**»! Χωρίς τον Πόλεμο, δεν γεννιούνται, ούτε στήνονται, ούτε βασιλεύουν οι Ιδέες! Το πώς ο Ρούς του άστεως της Σπάρτης, ο Ευρώτας… χαρίστηκε, χωρίς καυγάδες, στους παρακατιανούς Ελοσίτες και στους ημιορεινούς Villachous*** του Πάρνωνα αποδεικνύει την απόλυτη παρακμή τής, υπό αίρεσιν πλέον, σημερινής Μητροπόλεως της Λακωνίας. Την επόμενη φορά, πολύ σύντομα, θα απαιτήσουμε για τον Δήμο μας, του Μύθου και των Ποιητών την επωνυμία! Μας πρέπει ο… Μενελάου Δάμος**** και μας ανήκει και η… Πρωτεύουσα!!

* «…εις δε περιοχήν του Εβρώντα μας Αγιακυριακής χτήμα με μεγάλες ελέες, όσες είναι…», από ιδιόχειρο Σύμφωνο Προικώας Δωρεάς, Κοσμιτογερακίτη, του 1650! ΒΡοDαΜάς < ο εΒΡώΤαΣ.
** οι αγρίτες, δηλαδή.
*** Villa, υποκοριστικό του λατινικού Vicus = χωριό.
**** ο Μίνως του Έλους και των Ποιητών, καμία δουλειά δεν είχε, ποτέ, με καμία… Σπάρτη!
-----------------------------------------------

[Τα ετυμολογικά στοιχεία ελήφθησαν από το «Γραμματικό-Δομικό Λεξικό του Κοινού της Ελληνικής» του Bouzanis K..]

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
  Η Γέφυρα του Ευρώτα  - Δήμος Ευρώτα -

▲ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ▲

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου